Sinds zaterdag 24 maart 2018 is de historische postauto Chenard & Walcker uit 1928 weer te zien in Aviodrome, Lelystad. Na 10 jaar in het depot van COMM - Museum voor Communicatie te hebben gestaan is deze prachtige oldtimer nu weer door het publiek te bewonderen.

De postauto van het eerste uur

Tot begin 20e eeuw ging post voornamelijk per koets, boot en trein. Er waren al eerder pogingen ondernomen om de auto voor het postvervoer in te zetten, maar die waren tot dan toe mislukt. Maar in 1928 was het zover. Om de enorme stroom aan postzakken aan te kunnen introduceerde de PTT een postvrachtwagen.

De Chenard & Walcker reed niet rond voor buslichtingen, zoals je vandaag de dag nog postauto’s ziet. Hij reed in en rond Amsterdam voor grote hoeveelheden post. Zo werd de Chenard & Walcker ingezet voor nachtritten door Noord-Holland tussen 1928 en 1936.

Waarom staat de postauto nu bij Aviodrome?

Vanaf de jaren 1920 neemt luchtpost een enorme vlucht. Post versturen 'par avion' had een iets hoger tarief, maar was ook veel sneller. De postzakken die vervolgens tussen het postkantoor in Amsterdam en luchthaven Schiphol werden getransporteerd, gingen met de Chenard & Walcker. Op de foto zie je dan ook de postauto, uitgerust met reclame voor luchtpost met vliegtuig de Uiver.

Chenard & Walcker

Chenard & Walcker is van origine een Frans automerk. De onderdelen van de auto zijn in Frankrijk gemaakt, werden naar Nederland getransporteerd om vervolgens in Den Haag tot vrachtwagen te worden geassembleerd. Dit vond plaats bij de firma Beers. De auto heeft een metalen chassis met een houten gesloten opbouw achterop, voorzien van een achterportier. Tot slot is op de zijkant en op het achterportier in wit “posterijen” geschilderd.

In bruikleen

De Chenard & Walcker postauto gaat voor langdurige bruikleen naar Aviodrome. Dit betekent een spectaculair transport van een oldtimer over de weg met behulp van een historische oplegger. Speciale dank gaat uit naar Historic Engineering die voor het onderhoud van de auto heeft gezorgd.

Foto van de postauto, met reclame voor luchtpost met vliegtuig de Uiver