Bijna iedereen heeft er wel een thuis liggen, maar na 137 jaar komt er een einde aan de papieren Telefoongids. Uitgever DTG vindt de papieren versie niet langer nodig omdat er tegenwoordig online gezocht wordt naar telefoonnummers en adressen.

Cursus online zoeken naar telefoonnummers en adressen

In 1996 werd de gids online getoond en begonnen steeds meer mensen op deze manier te zoeken. Om de overstap naar online te vergemakkelijken wordt er dit jaar speciale cursus gegeven voor de groep ouderen die nog niet bekend zijn met online zoeken.

Feitjes over de telefoongids

De papieren gids was lange tijd onmisbaar in de Nederlandse huiskamer. Op het hoogtepunt werden zo'n 7 miljoen gidsen gedrukt.
Niet iedereen was blij met de telefoongids, ofwel de Gouden Gids, zoals die sinds 2009 genoemd werd. In 2008 ging er een petitie van start waarin er werd opgeroepen om uit milieuoverwegingen te stoppen met het boekwerk. Recentelijk bleek dat slechts 2 procent nog behoefte had aan de papieren variant.

Van de laatste editie van de telefoongids maakt DTG een uniek bewaarexemplaar die uiterlijk eind december door de brievenbus gaan.

In 1881 werd het eerste Nederlandse telefoonboek gedrukt. Dit was 5 jaar nadat Alexander Graham Bell patent op de telefoon had aangevraagd. Deze gids had slechts 49 adressen en telefoonnummers en werd niet huis-aan-huis verspreid. Je kon hem wel inzien bij de telefooncentrale. In 1913 waren er in Nederland zo’n 75.000 telefoonaansluitingen en kon deze worden ingezien op het postkantoor.

De eerste telefoongids op cd van KPN kwam in 1993 op de markt. 

Telefoongidsen en geschiedenis in COMM

In COMM – Museum voor Communicatie vind je bijna alle uitgaven van telefoongidsen sinds 1904 en zelfs een exemplaar uit 1884 is hier te vinden. In totaal zijn er ongeveer 1500 telefoongidsen verzameld. De telefooncentrale uit 1924, genaamd de Groninger, is ook in het museum te bewonderen.

Kom je onze uitgebreide telefoongidscollectie en communicatiehistorie een keertje bekijken in COMM? Bestel dan je tickets online->.

Telefoongidsen Telefoonboekje
Telefoongids 1884 en nieuw Oude telefoongidsen 1884 1904