COMM Collectie

Om een beeld van de toekomst te vormen, helpt het als je de geschiedenis begrijpt. Daarom beheert COMM historische expertise op het gebied van post, postwaarden (waaronder postzegels) en telecommunicatie. Onze unieke collectie heeft uitblinkers op wereldschaal. Ontdek de 17e-eeuwse postkist met brieven bewaard door de Haagse Postmeester De Brienne en de Blauwe Mauritius, één van de zeldzaamste postzegels ter wereld.

Topstuk: De kist van De Brienne

Kist van de BrienneSimon de Brienne was een 17e-eeuwse postmeester in Den Haag. Brieven die niet konden worden bezorgd – omdat iemand niet voor de brief kon of wilde betalen – heeft hij bewaard. Ze vormen nu een schatkist onaangeraakt door de tijd: 2600 berichten vol roddels, schandalen en intriges. Maar ook het alledaagse leven en de emoties waar men in die tijd mee te maken had, komen er volop in voor.

Wist je dat...

… de brieven van postmeester De Brienne onderwerp zijn van internationaal onderzoek, waarvoor in een Londens tandartslaboratorium röntgenfoto’s zijn gemaakt van de ongeopende brieven? De resultaten worden in 2018/2019 gepresenteerd in COMM.
… de brieven in de 17e eeuw vaak op speciale, persoonlijke manieren werden gevouwen? Dit noemen we letterlocking. Stiekem lezen werd door deze beveiliging onmogelijk gemaakt. Privacy was dus ook in de 17e eeuw al een aandachtspunt.
… de brievenkist met zeehondenhuid bekleed is? Deze is nog steeds in uitzonderlijk goede staat!
… de brieven een beeld geven van gewone mensen uit de 17e eeuw? Een citaat van Dr. David van der Linden: “Veel hugenoten waren de religieuze vervolgingen onder Lodewijk XIV ontvlucht, terwijl anderen waren achtergebleven in Frankrijk. Briefverkeer was dus de enige manier om contact te houden. De brieven laten prachtig zien welke emotionele tol vlucht en scheiding van deze families kon eisen.”

Het onderzoeksteam bestaat uit dr. Nadine Akkerman (Universiteit Leiden/NIAS), dr. David van der Linden (Rijksuniversiteit Groningen), drs. Koos Havelaar (COMM), Jana Dambrogio (MIT Libraries), dr. Rebekah Ahrendt (Yale University) en dr. Daniel Starza Smith (Lincoln College, Oxford).

De Blauwe Mauritius

De beroemde postzegel werd voor het eerst uitgegeven in 1847, op het eiland Mauritius. Dit is zeven jaar nadat Groot-Brittannië als eerste land ter wereld postzegels gebruikt. De eerste druk van de zeldzame Blauwe Mauritius is te herkennen aan de tekst POST OFFICE aan de linkerkant. Er is druk gespeculeerd over het feit dat dit een fout zou zijn, de mythe die hierdoor is ontstaan rond de Blauwe Mauritius heeft belangrijk bijgedragen aan de grote waarde van deze postzegel.

Blauwe Mauritius

Wist je dat...

… de Blauwe Mauritius één van de duurste postzegels ter wereld is? In 2012 werd een gestempeld exemplaar geveild voor ruim één miljoen euro.
… de postzegel werd geïntroduceerd op de uitnodigingen voor een gekostumeerd bal dat Lady Gomm, de vrouw van de gouverneur van het eiland, organiseerde?
… er ook een Rode Mauritius bestaat? Deze postzegel werd tegelijk uitgegeven en was rood van kleur. De rode postzegel was één penny en de blauwe postzegel was twee pence waard.
… de eerste uitgifte van de Blauwe Mauritius meteen een succes was? Binnen een paar dagen na start van de verkoop op 21 september 1847 was de gehele oplage van deze nieuwe uitvinding uitverkocht. Terwijl postzegels op dat moment nog niet noodzakelijk waren.
… de Blauwe Mauritius sinds 1994 de parel aan de kroon is van de collectie Postwaarden van COMM? Een collectie die tot de top tien in de wereld behoort.

Contact met collecties

Wil je meer weten over onze collectie of een object schenken? Neem dan contact op met Team COMM.

Bewaren

Bewaren