• Collectie behelst meer dan 1 miljoen postzegels en circa 200.000 ontwerpen
• Top 10 collectie in de wereld is voornamelijk een onderzoekscollectie
• Nationaal Archief houdt de collectie ontsloten en bijeen
• Topstukken, interessant voor een breed publiek blijven tentoongesteld bij COMM

Den Haag, 15 maart 2018

COMM-Museum voor Communicatie draagt de collectie Postwaarden over aan het Nationaal Archief. De collectie is een bron van kennis over (inter)nationale postwaarden en cultuurhistorie, zoals over de geschiedenis van vormgeving. COMM en het Nationaal Archief zijn trots op deze samenwerking, beiden hebben het belang van de collectie en van gebruikers voorop gesteld bij het maken van afspraken. De organisaties maken gebruik van elkaars kracht: COMM blijft de topstukken tentoonstellen en het Nationaal Archief zorgt dat de hele collectie voor de eeuwigheid bewaard blijft.

Tobias Walraven, directeur COMM: “De collectie heeft vooral het karakter van een onderzoekscollectie, daarom is de collectie bij COMM minder op zijn plaats. Bovendien staat in het nieuwe museumconcept de invloed van communicatie centraal en daarin speelt de collectie een relatief kleine rol. Om die reden zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe schatbewaarder, op voorwaarde dat de collectie bijeen en toegankelijk blijft. In het National Archief hebben we die betrouwbare partner gevonden.”

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek Nationaal Archief: “Wij hebben geen moment getwijfeld of we deze collectie moesten opnemen. Hij is van nationale én internationale betekenis en sluit goed aan bij wat wij al in huis hebben. Door de collectie op te nemen, kunnen we garanderen dat deze ook in de toekomst bewaard, toegankelijk en zichtbaar blijft. Het vormt een enorme bron van kennis voor diegenen die onderzoek doen naar post en postwaarden of naar vormgevingsgeschiedenis. Welke vraag je hier ook over hebt, het antwoord vind je voortaan in het Nationaal Archief.”

Beroemde postzegels en Dutch Design

De collectie behoort vanwege de omvang en samenstelling tot de top 10 postwaarden collecties ter wereld. Naast beroemde postzegels als de Blauwe Mauritius (de kostbaarste postzegel ter wereld) en de One Penny Black (de eerste postzegel ter wereld), is de collectie rijk aan ‘Dutch Design’. De collectie bevat naast meer dan 1 miljoen postzegels, circa 200.000 originele ontwerpen van grote namen als Piet Zwart, Wim Crouwel, Ootje Oxenaar, Irma Boom, Dick Bruna, Fiep Westendorp Max Velthuis, Anton Corbijn en Rieneke Dijkstra.

Terug in overheidshanden

De postwaardencollectie is aanleiding geweest voor de oprichting van het Postmuseum in 1929, nadat verzamelaar Pieter Waller zijn postzegelcollectie had geschonken aan de Nederlandse Staat. Het Postmuseum werd vervolgens het PTT Museum, en in 1998 ging het verzelfstandigde museum verder onder de naam Museum voor Communicatie, sinds november 2017 kortweg COMM.
Door overdracht van de collectie aan het Nationaal Archief keert de collectie weer terug in overheidshanden. De archieven van de PTT (waaruit het huidige PostNL is voortgekomen), die een belangrijke context vormen bij collectie, waren al ondergebracht bij het Nationaal Archief.

Collectie groeit door

De collectie blijft groeien, want PostNL blijft iedere nieuwe Nederlandse postzegel aanleveren.
Op 5 maart werd nog een postzegel aangeleverd. Eén met daarop het Plakkaat van Verlatinge, dat werd gekozen tot het Pronkstuk van Nederland en eveneens te vinden is in het Nationaal Archief.

Einde bericht