Aan het begin van de maand werd bekendgemaakt dat er weer 157 nieuwe emoji bijkomen. Dit keer speciaal voor de roodharige medemens. Maar waar komen emoji’s vandaan en wat betekenen ze eigenlijk? Kun je bijvoorbeeld dezelfde emoji naar zowel je Franse als je Nederlandse vrienden sturen? Lees goed door want je appjes zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Volgens Wikipedia zijn emoji simpelweg emoticons of ideogrammen die worden gebruikt in Japanse elektronische berichten. Letterlijk betekent het woord (e) “afbeelding” + (moji) “karakter, schriftteken”. Hoewel emoji initieel voor Japan ontwikkeld zijn worden ze tegenwoordig ook in de westerse wereld toegepast. Dat zorgt ervoor dat bepaalde betekenissen anders worden geïnterpreteerd. Lees het artikel goed door want de antwoorden zullen je verbazen.

Boos of trots?

Ken je het gevoel dat je zo boos bent dat het stoom niet uit je oren maar uit je neus komt? Niet? Dat kan kloppen, dat gezegde bestaat ook helemaal niet. De bovenstaande emoticon betekent in Japan juist dat je ergens trots of triomfantelijk over voelt.

 

Alles oké of waardeloos?

Wij kennen de bovenstaande emoji vooral om aan te geven dat alles oké is. Heb je vrienden in België, Frankrijk & Tunesië? Dan kun je deze beter niet gebruiken. Je vertelt ze namelijk dat je ze waardeloos vindt. In Zuid-Amerika verwijs je zelfs naar iemands anus en in Japan staat het gebaar voor geld.

 

Gewoon grappig of geluk?

Voor jou is het lachende drolletje waarschijnlijk gewoon komisch. Een grap om tegen je vrienden te zeggen dat je op het toilet zit bijvoorbeeld. In Japan staat deze lachebek juist voor geluk. De klank van de woorden geluk en poep lijken in het Japans namelijk erg op elkaar.

 

Boos of pruilen? 

 Bij de eerste emoji kwam het al even ter sprake: woede. De bovenstaande emoticon heb je dan ook vast wel eens in die context gebruikt. Best vreemd want het is juist een pruilend gezichtje.

 

Bidden of bedanken?

 Is het een high five of zijn het juist biddende of smekende handjes? Waar jij hem ook voor gebruikt, de Japanners gebruiken de emoji om elkaar te bedanken. Kort gezegd: ‘dankjewel’ .

 

Wil je nog meer informatie over de échte betekenis van emoji’s? Kom dan naar COMM en ontdek het zelf. Bestel je tickets onlineen breng deze zomer een bezoekje aan COMM. Wij zijn van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 geopend.