Bijna iedereen heeft er wel een thuis liggen, maar na 137 jaar komt er een einde aan de papieren Telefoongids. Uitgever DTG vindt de papieren versie niet langer nodig omdat er tegenwoordig online gezocht wordt naar telefoonnummers en adressen.

Cursus online zoeken naar telefoonnummers en adressen

In 1996 werd de gids online getoond en begonnen steeds meer mensen op deze manier te zoeken. Om de overstap naar online te vergemakkelijken wordt er dit jaar speciale cursus gegeven voor de groep ouderen die nog niet bekend zijn met online zoeken.

Feitjes over de telefoongids

De papieren gids was lange tijd onmisbaar in de Nederlandse huiskamer. Op het hoogtepunt werden zo’n 7 miljoen gidsen gedrukt. Naast de gids voor het eigen gebied uitgegeven door PTT werd er sinds 1973 een bedrijvengids uitgegeven door Publimedia die huis aan huis werd verspreid.
Niet iedereen was blij met de huis aan huis verspreiding van deze gids, ofwel de Gouden Gids, zoals kort na haar ontstaan genoemd werd. In 2008 ging er een petitie van start waarin er werd opgeroepen om uit milieuoverwegingen te stoppen met het boekwerk.
In 2009 werden de PTT gids en de Gouden Gids samengevoegd tot een uitgave. Recentelijk bleek dat slechts 2 procent nog behoefte had aan de papieren variant.
Van de laatste editie van de telefoongids maakt DTG een uniek bewaarexemplaar die uiterlijk eind december door de brievenbus gaan.

In 1881 werd het eerste Nederlandse telefoonboek gedrukt. Dit was bij het in dienst gaan van het telefoonnet van Amsterdam, 5 jaar nadat Alexander Graham Bell patent op de telefoon had aangevraagd. Deze gids uitgegeven door de exploitant van dit telefoonnet de Nederlandse Bell Telephoon Maatschappij had slechts 49 telefoonnummers en werd verstrekt aan de telefoonabonnees. In 1884 kwam er een telefoongids voor heel Nederland uit, met zo’n 2000 abonnees. Deze gids is momenteel in onze tentoonstelling te bewonderen. Deze landelijke gids werd niet in de eerste plaats gebruikt om te telefoneren, want gesprekken buiten je eigen plaats waren nog niet mogelijk, maar voor het zenden van telegrammen. Je kon via de telefoon een telegram opgeven en die kon in een andere plaats weer via de telefoon worden afgeleverd. Tussen die plaatsen werd het telegram via het reeds langer bestaande telegraafnet verzonden. De gids was voor telegraafkantoren. Telegrafie was in handen van de staat. Telefonie werd door particuliere exploitanten geleverd waarvan de Nederlandse Bell Telephoon Maatschappij veruit de grootste was.

In 1913 waren er in Nederland zo’n 75.000 telefoonaansluitingen en waren de meeste telefoonnetten in handen van gemeenten of rijk. De telefoongids van heel Nederland telde toen 710 bladzijden met drie kolommen
De eerste telefoongids op cd van KPN kwam in 1993 op de markt.

Telefoongidsen en geschiedenis in COMM

In COMM – Museum voor Communicatie vind je bijna alle uitgaven van telefoongidsen sinds 1904 en zelfs een exemplaar uit 1884 is hier te vinden. In totaal zijn er ongeveer 1500 telefoongidsen verzameld. Een deel van een handbediende telefooncentrale uit 1924, onderdeel van de handcentrale Groningen (vervangen door een automatische centrale in 1942), is ook in het museum te bewonderen.

Kom je onze uitgebreide telefoongidscollectie en communicatiehistorie een keertje bekijken in COMM?

Bestel dan je tickets online->.