Straattaal. In de Dikke van Dale is de volgende definitie opgenomen: ‘informele, van de standaardtaal sterk afwijkende taal zoals die op straat door met name jongeren gesproken wordt’. Vooral door de populariteit van Nederlandse rapmuziek, zien we ook een flinke opleving in straattaal. Weet jij wat deze 15 woorden betekenen? We geven je een spoedcursus straattaal.

De invloeden van straattaal

Straattaal veranderd constant. Waar in de jaren tachtig en negentig de invloed vanuit het Papiaments en het Surinaams het grootst waren, zien we nu ook meer invloeden vanuit het Turks en het Marokkaans. Straattaal is een combinatie van woorden van de ‘straat’, uit de Nederlandse hiphop, een mengeling van Engels of zelf uitgevonden woorden.

Ken jij deze woorden al?

 1. Planga – bril of zonnebril
 2. Barkie – 100 euro
 3. Challas – doei
 4. Stacks – geld
 5. Keti – ketting
 6. Bantie – dronken
 7. Damsko – Amsterdam
 8. Roffa – Rotterdam
 9. Broeia – moeilijk
 10. Lebben – bellen
 11. Fittie – ruzie
 12. Skeemen – spieken
 13. Atta – friet
 14. Gezze – zeggen
 15. Osso – huis

Ontdek alles over communicatie

Straattaal, emoticons, kantoortaal: communicatie is overal verschillend en verandert continue. Ontdek alles over communicatie bij COMM! We praten, appen, mailen, lachen en bellen zonder er stil bij te staan. Vraag jij je wel eens af wat voor impact dat op je heeft, of hoe mensen honderden jaren geleden communiceerden? Bestel nu je tickets online.