9 november is het Dag van de Uitvinders. Tijd om aandacht te besteden aan 4 belangrijke uitvindingen op het gebied van communicatie. Van de telefoon in 1860 tot het World Wide Web in 1991: We kunnen tegenwoordig ons geen leven meer bedenken zonder deze uitvindingen.

1860 – Antonio Meucci & de telefoon

We gaan een aantal jaar terug, naar het jaar 1860. Waar veel mensen als uitvinder van de telefoon denken aan Alexander Graham Bell, gaan de credits voor de échte uitvinder naar Antonio Meucci. Erg sneu, want Meucci had niet genoeg geld om patent aan te vragen voor zijn uitvinding. Bell vroeg wel met succes patent aan en met wat aanpassingen ging hij de geschiedenisboeken in als uitvinder van de telefoon.

1977 – Steve Jobs & Apple II

Steve Jobs mag in in dit rijtje uitvinders zeker niet ontbreken. Met producten als de Apple II, de Macintosh, de iMac, de iPhone en de iPad heeft hij Apple neergezet als innovatief bedrijf voor nog vele jaren. Het eerste grote succes was de Apple II, de eerste grootschalig geproduceerde personal computer. Daarna volgden natuurlijk de iPod en de iPhone; niet de eerste multimedia-apparaten maar wel degenen die ervoor hebben gezorgd dat we de nieuwe machientjes wereldwijd hebben omarmd.

1982 – Scott Fahlman & emoticons

In 1982 zagen emoticons voor het eerst het licht. De Amerikaanse computerwetenschapper Scott Fahlman gebruikte ze voor de eerste keer op het messageboard van de Carnegie Mellon University. Emoticons waren voor hem een handige manier om duidelijk te maken of een bericht serieus of als grap bedoeld was. Waar er tegenwoordig voor elke mogelijke uitdrukking een emoticon bestaat, was de start simpel met de tekens :- ) en :- (. Emoticons zijn daarna snel verder ontwikkeld in Japan. Daar worden ze ‘emoji’ genoemd.

1991 – Tim Berners-Lee & World Wide Web

Vandaag de dag is het niet meer weg te denken: The World Wide Web, oftewel het internet. Tim Berners-Lee is de bedenker van het wereldwijde web. Op 6 augustus 1991 lanceerde hij de allereerste website. Het initiële doel van het www was om informatie uitwisseling tussen wetenschappers te vergemakkelijken, van internationale projecten van CERN (waar Berners-Lee zelf in dienst was als software-engineer).

 

Deze uitvindingen ontdek je in COMM

Het COMM museum heeft een bijzondere collectie topstukken die aansluiten op de geschiedenis van de manier waarop we communiceren. Zoals telefoontoestel T65, het standaard toestel van de PTT in de periode van 1965 tot en met 1988 en de populaire Bauhaustelefoon uit 1927. Wil jij een stukje communicatie geschiedenis in het echt zien? Bestel dan je tickets voor het COMM Museum.