We googelen, halen constant informatie van het internet en gebruiken apps om bustijden en rijroutes op te zoeken. Vraag je je wel eens af hoe mensen vroeger aan al die informatie kwamen, zonder het internet? In de COMM bibliotheek ontdek je boeken waar je jezelf misschien wel langer in kan verliezen dan op Wikipedia! We lichten 5 bijzondere boeken voor je uit.

100 Jaar Telefoon 1881 – 1981
Dit boek geeft een mooi overzicht van 100 jaar telefonie in Nederland. Leuk weetje: in de allereerste telefoonboeken stond informatie over heel Nederland. Later ontwikkelde zich dit tot telefoonboeken per district. Inmiddels zijn we weer terug bij het oorspronkelijke idee: het telefoonboek uit 2018 is een telefoonboek én Gouden Gids in een.

Vom Postpapyrus zum Postflugzeug 1939
Een prachtig geïllustreerd boek over de ontwikkeling van de postbestelling. Het laat reproducties uit de 17e eeuw zien, maar ook gekleurde illustraties. Dat was toen best bijzonder. Ook het oude Duitse schrift dat is gebruikt zie je tegenwoordig niet meer. Bijzonder detail: het boek werd uitgegeven nét voordat de Tweede Wereldoorlog begon. Geschreven in 1939 door Erwin Müller – Fischer.

Malerischer Reise-Atlas des Rheins
In deze magnifieke Atlas ontdek je alles van het Rheingebied. De kaarten kun je verticaal uitvouwen; zo kun de Rhein ‘volgen’. Het boek is volledig liggend vormgegeven. Geschreven in 1844 door F.W. Delkeskamp.

Sibajak – ‘Grand Old Lady ’van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd
Het schip de M.S. Sibajak bracht vanaf 1928 passagiers én post naar Nederlands-Indië en verder. Een waargebeurd verhaal wat je meer inzicht geeft in o.a. de gevaren op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leuk feitje: een replica van het schip staat op de derde verdieping van ons museum! Kom gerust een kijkje nemen.
Geschreven in 2004 door Nico Guns en Frans Luidinga.

Van Postiljon en Pleisterplaats
Met de postkoets van Groningen naar Brussel. Dit boek geeft een goed beeld van de geschiedenis en prestaties van de koets, koetsier en paarden door de jaren heen. Het boek heeft 140 kleurenfoto’s, 70 tekeningen en 25 reproducties van kaarten en postroutes. Geschreven in 1981 door Herman Pieter de Boer en Karel Jonckheer.

Meer in de COMM bibliotheek
Ben jij benieuwd naar meer bijzondere verhalen? Kom dan zeker eens langs bij onze bibliotheek! Deze is open op donderdag. Ga zelf op ontdekkingstocht of vraag onze medewerkers om hulp: we vertellen je graag meer. Voor een bezoekje aan de bibliotheek heb je een entreeticket nodig of gratis toegang met de Museumjaarkaart.

Bestel tickets >