In de week tegen pesten besteden meer dan 1000 scholen extra aandacht aan online pesten. Een belangrijk onderwerp dat in het begin van het schooljaar heel relevant is. Ook als ouder kun je helpen. Lees in dit artikel wat je (niet) moet doen als je kind te maken heeft met cyberpesten.

Cyberpesten stap voor stap aanpakken

Wordt jouw kind online gepest? Dan kun je je machteloos voelen. Misschien ben je geneigd om te reageren vanuit emotie of wil je je kind (teveel) beschermen tegen de boze buitenwereld. Dat is meestal niet zo handig. Wat moet je wel doen? Volg dit stappenplan:

  • Geef je kind een compliment over dat hij of zij naar je toe is gekomen.
  • Een kind dat wordt gepest heeft in eerste instantie steun nodig. Luister goed naar wat je kind te vertellen heeft en neem het serieus.
  • Onderneem niet meteen actie, maar bedenk samen met je kind wat nu de beste aanpak is.
  • Ga niet zomaar naar school of de ouders van de pestkop zonder met je kind te overleggen. Het is belangrijk dat je het kind steunt en eerst samen bespreekt wat een goede oplossing is.
  • Probeer je kind niet te beschermen door de toegang tot het internet (of de iPad of smartphone) te ontzeggen. Dit lijkt misschien een oplossing, maar in feite geef je je kind dan een zware straf voor iets waar het kind niet de boosdoener maar het slachtoffer is.

Omgaan met cyberpesten: 5 tips

Wat je wel kan doen, is je kind praktische tips geven. Zo geef je het kind vertrouwen en verantwoordelijkheid waardoor hij of zij zelf kan omgaan met de vervelende situatie.

Reageer niet op mails, berichtjes of filmpjes

Pestkoppen doen soms juist vervelende dingen om een reactie uit te lokken. Blijft deze reactie uit, dan is de lol er al snel vanaf.

Bewaar het bewijsmateriaal

Verwijder vervelende mails, berichtjes of filmpjes niet meteen. Sla ze op of maak er een printscreen van. Zo verzamel je bewijsmateriaal en kun je altijd laten zien wat er gebeurd is.

Blokkeer de pestkop

Stuur iemand je vervelende berichtjes, dan is het verstandig om die persoon te blokkeren.

Vraag de eigenaar materiaal te verwijderen

Heeft iemand vervelende berichten of filmpjes over jou gepost op social media of een website? Maak eerst een screenshot en vraag daarna of de eigenaar het materiaal wil verwijderen. Veel social media platformen hebben ook een knop om misbruik te melden.

Doe aangifte

Als je wil dat het serieus wordt aangepakt, kun je aangifte doen. Kijk voor meer tips en informatie op www.vraaghetdepolitie.nl.

Workshop mediawijsheid

Wil jij je kinderen of leerlingen meer leren over het internet? Laat ze spelenderwijs hun eigen gedrag ontdekken in de workshop mediawijsheid van de COMM Academy. Kinderen krijgen er alle tools om veilig en bewust met het internet om te gaan.