Emoji’s, wie gebruikt ze niet? Je kunt zonder woorden er heel duidelijk mee laten zien hoe je je voelt, wat je ergens van vindt of wat je bedoelt. Maud Donga is student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en neemt ons mee in haar onderzoek naar de meerwaarde van emoji’s in het onderwijs.

‘Sinds september 2017 volg ik met veel plezier de master Crossover Creativity aan de HKU in Utrecht. Tijdens deze master onderzoek ik op een ontwerpende manier hoe emoji-taal op een professionele manier kan worden opgenomen in het onderwijs. We leren lezen en schrijven met het alfabet, maar met de komst van emoji’s is onze taal en manier van communiceren revolutionair veranderd.’

Non-verbale taal

Het onderwijs spreekt, leest en schrijft deze taal helaas niet. En dat terwijl non-verbale communicatie erg belangrijk is. Niet alleen bij het delen van gevoelens, maar ook om gebaren en lichaamstaal beter te begrijpen. Er is dan ook behoefte om deze digitale, universele en visuele non-verbale taal op te nemen in het onderwijs. Ook is het belangrijk om als docent kennis te nemen van deze nieuwe manier van communiceren.

Wereldtaal

Emoji’s zijn inmiddels wereldwijd onmisbaar en vormen de snelst groeiende universele taal. Waarom worden ze dan nog niet professioneel en landelijk opgenomen in het onderwijs? Deze digitale wereld – zowel online als offline – zorgt voor een overdaad aan prikkels. Het is voor jongeren zoeken naar hun eigen identiteit. Met de komst van diverse rating-systemen is er een nieuw beoordelings-/waarderingsmodel ontstaan dat gedrag en keuzemogelijkheden op verregaande wijze beheerst en controleert. Waar je op sociale media likes, volgers, hartjes en sterren genereert, ligt in het onderwijs de focus nog steeds op het wel of niet behalen van een bepaald resultaat. Het onderwijs focust zich op een oordeel en het afstraffen in plaats van belonen en waarderen.
Lees verder voor het hele artikel van Maud Donga.

Hoe belangrijk vind jij communicatie door middel van bijvoorbeeld emoji’s? Wat voor invloed heeft het op jou en hoe vaak gebruik jij emoji’s?

Ontdek alles over communicatie

Straattaal, emoticons, kantoortaal: communicatie is overal verschillend en verandert continue. Ontdek alles over communicatie bij COMM! We praten, appen, mailen, lachen en bellen zonder er stil bij te staan. Vraag jij je wel eens af wat voor impact dat op je heeft, of hoe mensen honderden jaren geleden communiceerden? Bestel nu je tickets online.