Wist je dat we wereldwijd elke dag meer dan 700 miljoen emoji gebruiken alleen op Facebook? Laat staan wat we dagelijks naar elkaar whatsappen! Emoji zijn niet meer weg te denken uit onze online communicatie. Lees in deze blog welke emoji’s we massaal het meest gebruiken.

De drie populairste emoji

Welke emoji het populairst zijn is verschillend per land en per kanaal. Daarom hebben we gekeken naar verschillende bronnen: statistieken van Facebook, Emojipedia en het Nationaal Emoji Onderzoek van Coosto. Zodra we deze bronnen combineren komt er een duidelijke top 3 naar voren:

1. Face with tears of joy ?

Deze emoji staat ook wel bekend als ‘lachen’ ‘huilen van het lachen’ of ‘LOL’. Deze emoji gebruik je meestal als je gesprekspartner iets grappigs zegt, of juist om aan te geven dat je je eigen opmerking als grapje bedoelt. De kans dat je letterlijk zit te huilen van het lachen achter je smartphone is echter klein. Overdrijven maakt duidelijk, zullen we maar zeggen.

2. Smiling Face With Heart-Shaped Eyes ?

De hartjes-ogen van deze emoji wekken de suggestie dat je verliefd bent, maar dat hoeft niet per se. Over het algemeen gebruikt men deze emoji om aan te geven dat ze iets fantastisch vinden. ‘Ik hou hiervan!’ Dat kan ook liefde voor een leuk kledingstuk, mooi verhaal of kattenfilmpje zijn dus.

3. Face Throwing a Kiss ?

Zoals de naam van deze emoji al zegt, blaast deze emoji een ‘luchtkusje’. Deze emoji gebruik je dus wanneer je iemand een laagdrempelig kusje wil sturen. Bijvoorbeeld om te bedanken, te troosten, beterschap of veel succes te wensen.

Opvallend is dat de meest populaire emoji over het algemeen positieve emoties uitbeelden. Zouden we via social media vooral positieve gesprekken voeren, of gebruiken we sneller emoji als we vrolijk en blij zijn? Wij denken het laatste. Als je een serieus gesprek voert, ben je waarschijnlijk minder enthousiast met je emoji-gebruik.

De minst populaire emoji

Als de populairste emoji positief zijn, zijn de minst populaire emoji dan juist negatieve emoties? Die theorie gaat dan weer niet op. De minst populaire emoji zijn voornamelijk neutraal – misschien zelfs wel weinigzeggend. Op dit moment wordt deze emoji wereldwijd het allerminst gebruikt: ?. De emoji is het ‘invoersymbool Latijnse letters’.

Meer weten over emoji?

Wil je meer weten over het gebruik van emoji en andere (moderne) manieren van communicatie? Kom dan zeker een keertje langs in het COMM Museum. Bij ons ervaar je de impact van communicatie door zelf te ontdekken en ervaren.

Ps. Gebruik jij emoji eigenlijk wel op de juiste manier? Lees het artikel ‘Dit betekenen populaire emoji écht’ en ontdek het zelf!