‘Méér dan een ruimte’ is onze blogserie over productieve meetings. Klik hier om alle blogs te lezen.

Niemand houdt van onnodig lange meetings. Toch vinden we onszelf regelmatig in een oneindige gesprekken over onbenulligheden. Zonde, want dat hoeft helemaal niet. Of een meeting productief is, hangt af van talloze factoren: zijn de doelen helder, weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt, is er afleiding in de ruimte en ga zo maar door. Wat vaak vergeten wordt, is de invloed van voeding op focus tijdens meetings. Bij een energiedip horen we altijd het woord ‘koffie’ vallen, maar er zijn betere manieren om concentratie te creëren en behouden. Hoe en wat? Je leest het hier.

Kickstart in een gembershot

Wist je dat gember ervoor zorgt dat je tot 200% meer voedingsstoffen uit je darmen opneemt? En dat gember ontstekingsremmend werkt? Wondermiddel! Bij langdurig gebruik verbetert gember je hersenfuncties, reactiesnelheid en concentratie- en denkvermogen. Laat dat nou precies zijn wat we nodig hebben om die vergadering goed te beginnen. Begin de meeting daarom met een gezonde gembershot om jezelf (en jouw team en/of collega’s) een kickstart te geven.

Knopen doorhakken? Rode bieten!

In bieten zitten natuurlijke nitraten die goed zijn voor je bloed. Van nature verlagen ze de bloeddruk en vergroten de bloedstroom naar de hersenen. Vooral richting de frontale kwab, het gebied wat gerelateerd is aan denken op hoog niveau. Daardoor maak je makkelijker beslissingen. Gooi wat bieten door een smoothie of maak een frisse salade.

Blijf gehydrateerd

Mensen bestaan voor meer dan de helft uit water. Water zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit ons eten naar cellen worden vervoerd én dat afvalstoffen worden afgevoerd. En als je in een meeting zit en de praatstoel hebt uitgekozen, is een verfrissend glas water natuurlijk ook een must. Goed gehydrateerd blijven is de basis voor een optimale werking van ons brein. Een tafel zonder water erop zul je bij ons ook niet vinden. Geen fan van water zonder fratsen? Citroen bevat vitamine C, wat zorgt voor alertheid. Een schijfje citroen erbij en voilà!

Snacken zonder schuldgevoel

Verzadigde vetten worden gezien als ongezonde vetten. Die vind je vaak in producten als koek, chips en vet vlees. Maar vetten hoeven niet altijd slecht te zijn. Sterker nog: van gezonde (lees: onverzadigde) vetten wordt o.a. je bloedcirculatie beter. En een betere bloedcirculatie heeft positieve effecten op je brein. Bij gezonde vetten kun je denken aan plantaardige snacks zoals (ongezouten) noten, avocado’s. Grijp dus in plaats van naar een handje chips of een stroopwafel liever naar een heerlijke handje walnoten. Ooit over nagedacht waarom walnoten zo op hersenen lijken?

Ook over de invloed van suiker op productiviteit ook veel gediscussieerd. Suikers die in fruit zitten, zijn beter dan bewerkte suikers. Maar als je dan toch voor bewerkte snacks met suiker kiest, kies dan bewust. Neem bijvoorbeeld pure chocolade: deze lekkere versnapering bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen en het vermogen om te leren. Plus: het stimuleert de neurotransmitters (geluksstofjes) in je hersenen en geeft door het cafeïnegehalte een kleine boost tijdens de inkakker van de meeting! Ook de magnesium in chocolade gaat stress tegen. Er was nog nooit zo’n goed excuus voor pure chocolade op de werkvloer.

Genieten kan dus zeker, maar natuurlijk wel met mate – van teveel suiker krijg je een contraproductieve sugar rush. Bij Beeld en Geluid Den Haag kan jij voor het brainfood menu kiezen. Boordevol ingrediënten die jou helpen om zo productief mogelijk te zijn. Denk aan Powerballs! Dit zijn bollen van dadels met bijvoorbeeld kokos, chocolade en noten. Drink daarbij Energy shots met bijvoorbeeld gember. Geen uitgebreide lunch nodig? Kies dan voor losse brainfood elementen. Dus: kies jij voor het roomboterkoekje, of ga jij voor de pure chocolade?

Bekijk het brainfood menu>

Powerballs

Ontspannen (met) volkoren

De vezels in volkoren helpen de afgifte van glucose in je bloedstroom te reguleren en glucose is de ‘benzine’ voor je hersenen. In volkoren producten zit ook nog tryptofaan, dit maakt de neurotransmitter serotonine aan en daardoor ontspan je meer. Je raadt het al: als je ontspannen de meeting ingaat, is er meer ruimte voor productiviteit.

Ei maakt blij (en slim)

Een uitsmijter tijdens lunchtijd kan jou vergadering een boost geven. Eierdooiers stimuleren de aanmaak van serotonine, een gelukshormoon en in eigeel zit choline, een voedingsstof die belangrijk is voor het geheugen. An egg a day…

Bij COMM Meetings & Events hebben we meeting- & event ruimtes gecreëerd die méér zijn dan enkel muren, tafels en stoelen. We hebben alle elementen in huis voor meer focus, inspiratie en plezier tijdens meetings. Zo kun je bij COMM een brainfood menu boeken met heerlijk gevarieerde voeding. Wil jij meer weten over gezond eten tijdens meetings? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden voor brainfood tijdens jouw bijeenkomst. Lees alles over productieve meetings in onze blogserie ‘Méér dan een ruimte’.