‘Méér dan een ruimte’ is onze blogserie over productieve meetings. Klik hier om alle blogs te lezen.

Mensen zijn gemiddeld maar 3 à 4 uur per dag productief. Die kostbare uren wil je natuurlijk optimaal gebruiken. De invloed van de ruimte waarin je je bevindt op productiviteit, is vaak groter dan je denkt. De één focust zich beter in een rustige ruimte zonder prikkels, de ander heeft liever rumoer om zich heen. Gelukkig zijn er een aantal gouden ingrediënten die zorgen voor focus, óók tijdens meetings.

De kleuren van concentratie

Uit onderzoek is gebleken dat verschillende kleuren concentratie positief en negatief kunnen beïnvloeden. Bij ons boek je ruimtes en pas je de kleuren aan naar jouw doelstelling voor de meeting of het event. Lees hier alles over de invloed van kleur op focus en energie tijdens meetings.

Rood – alert en actief

Onbewust associëren wij de kleur rood met gevaar en waarschuwingen. Denk bijvoorbeeld aan verkeersborden en stoplichten. Het resultaat hiervan is dat een rode achtergrond in de ruimte zorgt voor een verhoogde alertheid, waardoor we beter scoren bij taken die vragen om concentratie. Goed voor een spannende kick-off of pitch! Het is een kleur die motiveert.

In COMM wisselen we witte stoelen in grote zalen af met soms een rode. Valt op! Probeer de kleur alleen niet te laten overheersen.

Productief blauw

Wie denkt aan de kleur blauw, denkt al gauw aan de de lucht of water. Denken aan lucht of water creëert op zijn beurt weer rust. In een omgeving waar de kleur blauw aanwezig is, zijn mensen minder bang om fouten te maken. Dit uit zich in verhoogde creativiteit, productiviteit en het gevoel van veiligheid. Een ideale kleur om kennis te delen, zoals bij een conferentie of een kennissessie.

Blauw is daarom een veelgebruikte, veilige kleur voor op kantoor. Ook leuk: blauw wekt geen honger op. Daarom is het voor restaurants onhandig om veel blauw in het interieur te verwerken.

Creatief oranje

Extra energie vóór of tijdens je vergadering? Dan is oranje de kleur om in te zetten. Deze knalkleur is goed voor het uithoudingsvermogen. Het is een kleur die, mits deze niet overheersend wordt ingezet, zelfverzekerdheid uitstraalt.

Kalmerend paars

De paarse kleur is prettig voor het oog en wordt geassocieerd met rijkdom, succes en wijsheid. Je kan hem inzetten als je op zoek bent naar een gevoel van rust. Doordat het geassocieerd wordt met wijsheid wordt deze kleur ingezet in ruimtes waarin diep nagedacht moet worden. Een goede kleur om de focus te bewaren.

Energiek geel

De kleur geel geeft mensen energie. Een prettige gele kleur kan jou helpen om jezelf een boost te geven. Let wel op dat de kleur niet te fel is, want dit is vermoeiend voor de ogen. Deze kleur wordt daarom vaak in accenten toegevoegd. Dit overheersende geldt natuurlijk voor alle kleuren. Een neon-gekleurde kamer met tierelantijnen leidt teveel af.

Relaxed groen

Groen geeft een gevoel van gezondheid en kalmte. Het geeft mensen ruimte voor discussie en respect. Een kleur waarin mensen zich gehoord voelen. Naast de kleur groen in accenten of op muren, kan het inzetten van planten ook erg bevorderend zijn voor de luchtkwaliteit op de werkvloer.

Bepaal zelf de kleur bij COMM

Bij COMM kan je onze kleurenlampen inzetten in de vergaderzalen om het doel van de meeting te ondersteunen. Een brainstorm van een dag? Kies voor oranje. Is het tijd voor een rustpauze met een kalmerende energizer? Kies voor paars.

Laptops en telefoons: de vijanden van productiviteit

Hoe vaak check jij je telefoon tijdens werk? Waarschijnlijk vaker dan nodig is. En dat is zonde, want het kost gemiddeld 7 (!) minuten om na een afleiding weer volledig in je concentratie te komen. We snappen de drang om alles in de gaten te houden, maar het wegleggen van je telefoon en laptop zorgt nu eenmaal voor productiviteit. Het is bewezen dat je minder informatie in je opneemt als je laptop tijdens de meeting voor je neus staat. Klap daarom de laptop dicht tenzij je hem écht nodig hebt.

De telefoonkluis

Elke keer dat je aandacht krijgt van de telefoon in de vorm van appjes, geluiden of vibraties, geeft jouw brein dopamine af, een gelukshormoon. Daarom kan je hem tijdens een focus taak beter wegleggen. Omdat het wegleggen van je telefoon tijdens een vergadering uitdagend kan zijn, hebben wij in al onze meetingrooms telefoonkluizen staan. Zet de telefoon op stil, stop hem in de telefoon kluis, vergrendel hem met een code en de productieve vergadering kan beginnen!

Bij COMM Meetings & Events hebben we meeting- & event ruimtes gecreëerd die méér zijn dan enkel muren, tafels en stoelen. We hebben alle elementen in huis voor meer focus, inspiratie en plezier tijdens meetings. Lees er alles over in onze blogserie ‘Méér dan een ruimte’ of neem (altijd vrijblijvend) contact op om meer te weten over over productieve meetings bij COMM.