Op 7 december is het Letter Writing Day. Een perfect moment om wat bijzondere brieven uit de collectie van COMM te delen, uit de postkist van Brienne. Een kijkje in de tijdsgeest van de 17e eeuw!

Het verhaal van Brienne

Simon de Brienne was in de 17e eeuw een postmeester in Den Haag. Kon een brief niet worden bezorgd? Dan bewaarde Simon ze in zijn postkist. Tegenwoordig kan deze postkist gerust een schatkist genoemd worden, door de bijzondere inhoud. 2600 berichten vol roddels, intriges en het leven van alle dag. Briefverkeer was vaak de enige manier om contact te houden, in een turbulente periode vol religieuze vervolgingen en oorlogen. Deze tragedies zijn dan ook duidelijk terug te zien in enkele brieven, die we hieronder kort toelichten.

1.      Cornelis Steijn aan zijn moeder Katelijncken (1696)

In 1696 schreef Cornelis Steijn, matroos bij de Nederlandse marine, deze brief aan zijn moeder. Hij is gevangen genomen door de Fransen en smeekt zijn moeder om uit te zoeken of er gevangenen zijn die tegen hem kunnen worden geruild.

2.      Adriaan Boreel aan zijn zus Jacoba (1703)

Deze brief is geschreven door de Nederlandse admiraal Adriaan Boreel. Ook hij ontkwam niet aan oorlog (Spaanse Successieoorlog), zeeslagen en gevangenschap. In 1703 schrijft hij een brief naar zijn zuster Jacoba om haar te vertellen dat hij weer thuiskomt.

3.      Leendert van Muers aan zijn vrouw Marie (1694)

In 1694 schreef Leendert van Muers, een Nederlandse soldaat, een hartverscheurende brief aan zijn vrouw Marie. Leendert werd tijdens de Slag van Neerwinden gevangen genomen door de Fransen. Hij hoopt dat het snel vrede zal worden, zodat hij naar huis kan terugkeren. Maar helaas, deze brief heeft zijn geliefde Marie nooit bereikt.

Bekijk de brieven met eigen ogen, in COMM!

Deze drie voorbeelden zijn natuurlijk maar een fractie van de totale collectie van Brienne, maar geven een goed beeld van de tijdsgeest en de problematiek. Ontdek nu zelf dit bijzondere stukje geschiedenis en bekijk de brievencollectie van Brienne bij COMM! Bestel nu je tickets online en ga helemaal terug in de 17e eeuw.

[Ontdek de Brienne collectie]