In 2019 bestaat PostNL 220 jaar. Bekijk de ontwikkeling van post in vogelvlucht in deze informatieve en bovenal leuke video waar COMM aan heeft bijgedragen.

De historie van de post

Uitgelicht: Post in COMM Museum

Door de rijke historie van post in COMM vind je in het museum veel bijzondere collectie items. Bekijk hieronder twee unieke items.

Brienne kist

Brienne kist

Bekijk hier onder andere de Brienne kist, een postkist van postmeester de Brienne uit de 17e eeuw. Brieven die niet konden worden bezorgd – omdat iemand niet voor de brief kon of wilde betalen – heeft hij bewaard. Ze vormen nu een schatkist onaangeraakt door de tijd: 2600 berichten vol roddels, schandalen en intriges. Maar ook het alledaagse leven en de emoties waar men in die tijd mee te maken had, komen er volop in voor. Wist je dat de brieven van postmeester De Brienne onderwerp zijn van internationaal onderzoek Signed, Sealed & Undelivered waarvoor in een Londens tandartslaboratorium röntgenfoto’s zijn gemaakt van de ongeopende brieven?

Meer weten over de kist van Brienne.

Blauwe Mauritius: Een van de duurste postzegels ter wereld

Blauwe Mauritius

Dit is de ‘Blauwe Mauritius’. Een van de duurste postzegels van de wereld. Van deze Blauwe Mauritius bestaan wereldwijd nog maar 4 ongebruikte exemplaren.

De beroemde postzegel ‘De Blauwe Mauritius’ werd voor het eerst uitgegeven in 1847, op het eiland Mauritius. Dit is zeven jaar nadat Groot-Brittannië als eerste land ter wereld postzegels gebruikt. De eerste druk van de zeldzame Blauwe Mauritius is te herkennen aan de tekst POST OFFICE aan de linkerkant. Er is druk gespeculeerd over het feit dat dit een fout zou zijn, de mythe die hierdoor is ontstaan rond de Blauwe Mauritius heeft belangrijk bijgedragen aan de grote waarde van deze postzegel. Bekijk het exemplaar in COMM.

Wist je dat de algemene postzegel in 1852 werd ingevoerd? Het was de introductie van het systeem waarbij de verzender vooraf een vast bedrag betaalt. Voor die tijd betaalde de ontvanger. Het betalen van porten werd als statussymbool beschouwd en werd daardoor niet door iedereen gebruikt.

Meer weten over de Blauwe Mauritius.

Meer weten over post?

Kom dan zeker een bezoekje brengen aan COMM – Museum voor Communicatie in Den Haag. Dit is de plek waar communicatie centraal staat. De post is daarin een belangrijk onderwerp. Wist je dat we in 1929 begonnen als het Postmuseum? Dit komt voort uit de schenking van verzamelaar Pieter Waller, waarin veel postzegels voorkwamen.