Hoe breng je kleine voorwerpen zo snel mogelijk van de een naar de andere plek? Teletransportatie is helaas nog een stapje te ver, maar buizenpost is een goed alternatief. Hoe werkt buizenpost precies en wat kunnen we het allemaal mee? Lees verder en ontdek hoe het revolutionaire transsportsysteem van de 19e eeuw een grotere rol gaat spelen in de toekomst.

Wat is buizenpost?
Aan het begin van de 19e eeuw werd het transsportsysteem uitgevonden door William Murdoch. Hij ontdekte dat je door middel van boven- en onderdruk capsules kan verzenden door een netwerk van buizen. Ineens was het mogelijk om voorwerpen op een veilige manier te verzenden. Beurzen en banken maakten hier als eerste gebruik van. Capsules met geld en koersberichten werden met een snelheid van 25 kilometer per uur op een veilige en efficiënte manier door de gebouwen getransporteerd. Uiteindelijk ontstonden er systemen van ruim 400 kilometer die ook werden gebruikt voor de reguliere post.

Buizenpost verdween langzaam
Door allerlei technische ontwikkelingen en automatisering werd het buizenpost-systeem steeds minder belangrijk. In plaats daarvan kwamen er systemen als tele- en internetbankieren en geldautomaten waarbij je letterlijk geld uit de muur kan trekken. Gelukkig hebben wij in ons COMM Museum een prachtig op maat gemaakt buizensysteem.

Toekomst voor de buizenpost
Is nu het einde van de buizenpost in zicht? Nee hoor! Vele ingenieurs over de hele wereld zijn nog dagelijks bezig met de technologie achter dit systeem. De Hyperloop (vacuümtrein) werkt bijvoorbeeld op dezelfde manier. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om goederen én mensen via capsules in een recordtijd van A naar B te transporteren. Hierdoor kunnen we in de toekomst – volgens voorspellingen – binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs reizen.

Buizenpost: ervaar het zelf
Benieuwd naar buizenpost en zelf uitproberen? Kom naar COMM en stop een papiertje met jouw bericht in een capsule. De luchtdruk verplaatst je boodschap naar de andere kant van het museum. Om het extra bijzonder te maken hebben we een looping toegevoegd aan ons buizenpostsysteem. Dat wil je niet missen!

Bestel tickets >