Dress to impress! Dat is de reden dat Barney, de eeuwige vrijgezel uit How I Met Your Mother, al-tijd een pak draagt. Met zijn keurige verschijning maakt hij indruk op vrouwen én mannen. Om dat gevoel voor iedereen bereikbaar te maken is 13 oktober omgeroepen tot Suit Up Day. Dames en heren, trek je beste pak aan! Hoe kies je je zakelijke outfit? Lees handige tips in dit artikel.

De legende van het blauwe pak

Is het je ooit opgevallen dat politici meestal een blauw pak dragen? Dat heeft zo zijn redenen. Al sinds de tijd dat Kennedy in zijn blauwe pak won van Nikon in beige, word er onderzoek gedaan naar de psychologie van kleuren in kleding. In een donker pak kom je betrouwbaarder over, maar zwart is al snel somber en grijs is suf. Donkerblauw is rustig voor het oog. Bovendien straalt de kleur blauw vertrouwen uit. Dat is trouwens ook de reden dat bekende merken zoals KLM en Albert Heijn, maar ook de Rijksoverheid kiezen voor een blauw logo.

Zakelijke kleding

De tijd van het driedelig pak met stropdas ligt ver achter ons. In Nederland zijn we inmiddels gewend om wat vrijheid te hebben in wat we aan doen naar kantoor. Maar is casual kleding wel altijd de beste keuze? Met enigszins zakelijke kleding heb je een meer autoritaire uitstraling, waardoor je geloofwaardiger overkomt. Je hoeft dan minder moeite te doen om te bewijzen dat je verstand van zaken hebt, want je kleding doet een deel van het werk voor je. Best handig toch? Vooral als je een hogere functie hebt (óf ambieert!) is het belangrijk om een stevige uitstraling neer te zetten.

Business casual

Traditioneel gezien zijn er twee kledingstijlen: zakelijke en casual kleding. In de praktijk is het niet zo zwart-wit. In de meeste jonge bedrijven gaan mensen tegenwoordig ‘business casual’ gekleed. Denk hierbij een aan poloshirt met een chino broek of een mooie blouse met (nette) spijkerbroek en sneakers. Of wat denk je van een hip t-shirt, gecombineerd met een net colbertje en nette schoenen? Met deze kledingstijl oog je verzorgd en netjes, maar niet extreem formeel of stijfjes. Zo zit je altijd veilig!

Zo doen we dat bij COMM

Bij COMM hebben we natuurlijk ook nagedacht over onze outfits. Onze medewerkers die je tegenkomt in de Lounge, het museum en de COMM Club dragen bedrijfskleding. Op deze manier zijn we goed herkenbaar voor bezoekers. We hebben gekozen voor een basis van zwart en wit, omdat dit er netjes en neutraal uitziet. Onze herkenbare fuchsia roze huisstijl komt ook terug in de kleding, maar overheerst niet.

Onder de blouse dragen medewerkers hun eigen broek en schoenen. Deze moet (egaal) zwart zijn, maar iedereen heeft de vrijheid om aan te trekken wat hij of zij fijn vindt. Een pantalon of skinny jeans, sportieve sneakers of nette hakken. Wij denken namelijk zo: als je je prettig voelt, dan straal je dat ook uit!

Meer weten over personal branding?

Vind jij het lastig om te bedenken wat je aan moet doen naar je werk of een sollicitatiegesprek? Wil je meer leren over wat bij je past, wat je uitstraalt richting anderen en hoe je hier zelf invloed op hebt? Dan is de training Personal Branding aan de COMM Academy iets voor jou! Hier leer je hoe personal branding je verder kan helpen in je werk. Of je nu een nieuwe baan zoekt of een extra boost wil geven aan je huidige functie.