Wist je dat alle basisscholen in Den Haag op Prinsjesdag gesloten zijn? Vaste prik op Prinsjesdag is dan ook een bezoek aan de Efteling, waar je steevast een klasgenootje tegenkomt. Het is eigenlijk niet eerlijk voor de rest van Nederland dat Den Haag zo’n leuk feestje maakt van wat eigenlijk maar een saaie bedoening is; de bekendmaking van de Rijksbegroting en een troonrede.

Een vrouw heeft het gedaan

Je kan in dat opzicht echt spreken van een onvervalste Hollandse traditie. Het is niet alleen maar een verplicht praatje in de Ridderzaal, het is ook de Koninklijke stoet, de balkonscene en natuurlijk de Hoedenparade. De dame die als eerst een hoed met een statement droeg naar de Troonrede, was niemand minder dan Erica Terpstra. Vanaf toen droegen de hoeden steeds vaker een boodschap uit. Zoals in 2016 Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die een prachtige tophat droeg met daarop ‘Man Man Man’, een roep om meer vrouwen de politiek in te krijgen.

Ver voor die tijd, in 1918, waren hoeden niet weg te denken uit het straatbeeld. Vooral met Prinsjesdag werden de mooiste hoeden uit de kast getrokken. Zowel vrouwen als mannen flaneerden ermee. Bekijk het filmpje.

Kleding is een keuze

Op deze manier is je statement wel heel duidelijk. Maar wanneer zegt je kleding weinig over jezelf? Als je felgekleurde kleren draagt, kan dat betekenen dat je je weinig aantrekt van andermans oordeel. Als je je geheel volgens de doorsnee mode kleed, wil je misschien juist niet opvallen. Kleding laat vaak ook zien hoeveel geld je te besteden hebt en van welke andere dingen je houdt. Als politica spreek je voor een grote groep mensen. Daarom is het een ludieke en originele manier om de aandacht op je doel te vestigen met Prinsjesdag.

Zeg het met een hoed

Veel oranjeliefhebbers die langs de route op Prinsjesdag staan, nemen graag deze traditie over. Zelfgemaakte hoeden die minstens net zo indrukwekkend zijn, hebben wellicht een kleinere impact omdat deze toeschouwers niet direct spreken voor een groter publiek. Hoedendragers van deze orde zijn trouwens bij uitstek oranjeliefhebbers; iemand die daar niet zoveel mee heeft, gaat niet voor dag en dauw aan de dranghekken staan. Al met al is Prinsjesdag een interessant vraagstuk voor sociologen.

Prinsjes Hatwalk

Om Prinsjesdag nóg iets leuker te maken, heeft Den Haag ook zijn eigen Prinsjesfestival. Deze staat geheel in het teken van democratie, maar heeft eveneens haar eigen Hoedenparade: de Prinsjes Hatwalk. Met als ondertitel “Diversiteit als Sierraad van de Wereld” kunnen studenten hun design aandragen aan deze ontwerpwedstrijd. Omdat het natuurlijk wel een geëmancipeerde Hatwalk is, komt er ook een parade aan mannenhoeden voorbij.

Met al deze (en meer!) activiteiten kan Den Haag met recht trots zijn op het eigenaarschap van Prinsjesdag. Een dag waarop de gewone burger op een feestelijke manier zich weer even bewust wordt van zijn of haar invloed op de maatschappij. Wie zegt dat statements niet belangrijk zijn?