Jongeren van nu hebben weinig interesse in Facebook. Dat komt onder andere doordat iederéén tegenwoordig op Facebook zit. Wanneer je moeder, je opa, de buurvrouw en je irritante kleine neefje ook aanwezig zijn, wordt het platform een stuk minder interessant. Toch? Wij deden een klein onderzoek!

“Mijn dochter is 10, die vindt het nog leuk als ik reageer”

Cindy: “Toen mijn dochter nog op Instagram zat volgden we elkaar. Ik reageerde wel eens op haar posts en zij ook op de mijne. Ze is pas 10 en vindt het nog cool als haar moeder reageert haha. Dat zal niet lang meer duren. Nu zit ze alleen nog op TikTok. Af en toe kijk ik mee met haar. Zelf heb ik geen account voor TikTok, maar ze vindt het prima als ik meekijk op haar telefoon.”

“Sara Lou (7) gebruikt mijn account om YouTube filmpjes te kijken”

Daniëlle: “Mijn dochtertje is 7 en heeft nog geen eigen social accounts. Ze volgt wel een aantal meiden en vloggers via mijn Instagram account. Ook is ze via mijn YouTube account geabonneerd op een aantal kanalen, zoals Dylan Haagens, meisje Djamila, Bibi Social, maar ook Junior Songfestival Behind The Scenes en Kinderen Voor Kinderen. Zo zie ik dus precies wat ze kijkt. Ik wil graag dat dit voorlopig zo blijft. Ze is in mijn ogen nog te jong voor eigen social accounts. Als ze een jaar of 10 is mag ze haar eigen accounts, maar ik zal altijd een oogje in het zeil houden. Ik wil weten wie ze volgt en wat ze post. Ik weet niet of ik dit nog zo lang kan uitstellen, met de snelheid van media tegenwoordig.”

“Mijn nichtje (14) heeft me verwijderd op Facebook”

Carola: “Mijn nichtje van 14 is heel actief op social media. Eerst waren we vrienden op Facebook, maar ze heeft me op een gegeven moment verwijderd. Haar vader en moeder waren toen nog wel vrienden op Facebook. Als ik nu zoek, kan ik haar niet meer vinden. Haar profiel staat op privé of misschien heeft ze haar hele Facebook account wel verwijderd. Op Instagram volg ik haar wel. Zelfs haar oma volgt op Instagram. Hoe die meiden over elkaar praten, daar begrijp ik echt helemaal niks van. Ze noemen elkaar ‘besties’ en laten onder elke foto berichtjes achter met ‘love you’. Dat vind ik zo overdreven.”

Conclusies kinderen volgen op social media

Wat hebben we geleerd van dit mini-onderzoek?

  • Veel ouders houden graag in de gaten wat hun kinderen doen op social media
  • Jongeren kinderen vinden het prima als hun ouders meekijken
  • Pubers zijn zich bewuster van hun online imago en maken keuzes over wie ze als vriend of volger willen en wie niet

Volg jij je kinderen en neefjes en nichtjes op social media? Waarom wel of niet? Wij zijn benieuwd hoe jij hiermee omgaat, dus laat hieronder een reactie achter!