Maak jij bewust keuzes wat je deelt op social media? Verdient elke selfie en bord pasta een plekje op je timeline of plaats je alleen je mooiste vakantiefoto’s? Lees hier wat we leerden over onszelf.

Op social media lijkt alles leuker

Feestjes, vakanties, etentjes: op social media krijg je het idee dat iedereen continu alleen maar leuke dingen doet. Dit is niet gek; we zijn als mensen geneigd om onszelf positiever neer te zetten. Deze term uit de psychologie heet de self-presentation bias. Deze positieve presentatie levert ons vervolgens goedkeuring van anderen, status of hulp op. Bovendien maak je meestal alleen foto’s van de leuke momenten. Bij COMM zijn we benieuwd hoe onze bezoekers en medewerkers dit ervaren.

“Wat ik online deel is verschillend per kanaal”
Danielle: “Waar ik in de ‘beginjaren’ van Facebook alles deelde, ben ik nu veel selectiever. Wat ik online deel is verschillend per kanaal. Ik deel op Instagram en Facebook vooral leuke activiteiten zoals vakanties, dagjes weg en etentjes. Op LinkedIn deel ik vooral professioneel nieuws en vacatures. Negatieve zaken deel ik niet online, omdat dat niet de zaken zijn die ik met 500 ‘vrienden’ wil delen.”

“Voornamelijk leuke dingen…”
Iris: “Vroeger plaatste ik regelmatig wat op Facebook, dat doe ik nu vrijwel nooit meer. Wel plaats ik een aantal keer per week een Story op Instagram. Dat zijn voornamelijk leuke dingen: uit eten in een tof restaurant, een spelletjesavond met vrienden of een filmpje van mijn schattige kitten.”

“Ik deel de laatste tijd steeds minder op social media”
Esther: “Ik deel de laatste tijd steeds minder op social media. Hoe dit komt? Ik heb simpelweg minder behoefte om alles met iedereen te delen. Ik lees wel nog wel mee met anderen, maar dan zonder het reageren op berichten.”

Conclusie delen op social media

Voor dit mini-onderzoek spraken we met mensen met een leeftijd tussen de 25 en 35 jaar. Wat hebben we geleerd?

  • Wat we delen op social media is verschillend per kanaal.
  • We delen over het algemeen veel minder online dan een paar jaar geleden. Wellicht zijn we langzaam social media-moe geworden. Of zou het toch aan de leeftijd liggen?
  • Wanneer we zaken delen zijn het vaak dingen van ons leven waar we zelf vrolijk van worden.

Hoe beslis jij wat je deelt op social media? Deel je alleen leuke dingen? Zit je überhaupt te wachten op negatieve posts van anderen? Laat het weten in een reactie hieronder!