Van Dale verstaat onder flirten: ‘flir·ten (flirtte, heeft geflirt) 1 zich versierderig gedragen zonder serieuze bedoelingen’. Waar we bij flirten al snel aan seksuele bijbedoelingen denken, heeft zakelijk flirten een heel ander doel.

De basis is wel hetzelfde: het gaat om tactisch en effectief communiceren. Je gebruikt lichaamstaal, intonatie en woorden om je gesprekspartner te overtuigen of positief te stemmen. Maar hoe pas je dit nu toe in je eigen werkomgeving? We geven je 3 handige tips.

Tip #1: Zorg voor een goede eerste indruk

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Of het nu gaat om een sollicitatiegesprek, een ontmoeting met een nieuwe klant of een eerste dag op een nieuwe afdeling: zakelijk flirten gaat je hierbij zeker helpen. Maar hoe pak je dit nu aan?

  • Zorg voor een oprechte glimlach en straal positiviteit uit
  • Geef een stevige handdruk (maar knijp niet te hard…)
  • Houd oogcontact; durf je gesprekspartner aan te kijken

Tip #2: Let op je lichaamshouding

Armen dicht tegen het lichaam, handen over elkaar en naar beneden kijken: dit zijn voorbeelden van een lichaamshouding die je koste wat kost moet vermijden. Vertel juist met je handen, creëer een open houding en spiegel (subtiel) de houding van je gesprekspartner.

Tip #3: Luister, complimenteer & gebruik humor

Ook tijdens een gesprek zijn er diverse zakelijke flirttechnieken die je kan toepassen. Laat je gesprekspartner zien dat je écht luistert, door te refereren aan eerdere persoonlijke gesprekken (zoals vakanties, verjaardagen, activiteiten et cetera). Ook het geven van complimentjes kan bijdragen aan een positieve omgang. Tot slot: humor. Af en toe een grapje, of een leuke opmerking tussendoor zorgt voor een ontspannen sfeer in een gesprek.

Meer leren? Boek onze workshop Zakelijk Flirten

In onze workshop ‘Zakelijk Flirten’ leer je op een luchtige manier hoe je iets van een ander gedaan krijgt. Door theateropdrachten word je bewust van je uitstraling, lichaamshouding, stem en intonatie. Ook leer je te improviseren, om op het juiste moment creatief en innovatief te denken. Benieuwd? Lees meer over de workshop zakelijke flirten.