Vanaf 23 mei, op de sterfdag van Peter Alma, zijn de historische elementen van de kunstenaar te bewonderen op de voorgevel van COMM. De symbolen, die al 80 jaar oud zijn, vertegenwoordigen nog steeds de moderne thema’s van het museum.

Beeldstatistiek, de voorloper van Infographics

Peter Alma begon zijn carrière met het maken van beeldstatistiek. Beeldstatistiek is een modern en effectief communicatiemiddel waarmee cijfers van instellingen worden omgezet in herkenbare symbolen. Met deze figuratieve beeldtaal wist Alma ingewikkelde statistieken toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Iconisch is bijvoorbeeld Alma’s “Het gebruik der telefoon”. Andere symbolen of signalementen laten juist de ontmoeting tussen mensen zien, en vervoersmiddelen voor het verkeer van mensen en berichten.

Peter Alma: wandschilder

De bekendste werken van kunstenaar en ontwerper Peter Alma (18 januari 1886 – 23 mei 1969) zijn de twee grote muurschilderingen in de hal van het Amstelstation, Amsterdam. In 1952 heeft Alma een vergelijkbare wandschildering gemaakt in COMM, dat toen nog het PTT Museum heette. De kleurrijke voorstelling over communicatie per post en telecom spreekt erg tot de verbeelding. Dit jaar – na de heropening van COMM – is deze wandschildering gerestaureerd en in ere hersteld. De schildering is voor iedereen te bewonderen die de museumshop bezoekt. Ook vind je in de museumshop een aantal artikelen van Peter Alma.

De meest iconische symbolen uit Alma’s beeldstatistiek zijn door COMM vergroot en op de voorgevel geplaatst. Het maakt zo een mooi geheel met de geheel gerestaureerde wandschildering.